Crypto vs aandelen

Crypto vs aandelen

Crypto vs aandelen

Wat is het verschil tussen Crypto en aandelen?

Aandelen bestaan dankzij de VOC (Verenigde Oostindische Company) al sedert 1602 in Nederland. Het eerste aandeel werd in Amsterdam verkocht met als reden om meer geld te kunnen verdienen om te handelen met andere landen.

Het allereerste dividend werd trouwens niet uitbetaald in geld, maar in natura uit de verscheepte goederen.

Pas in 2009 kwam de eerste cryptomunt tot leven. In dat jaar stuurde Nakatamo 10 bitcoins naar Hall Finney.

Waarschijnlijk twijfel je nu nog tussen beleggen in crypto of in aandelen. Het is dan ook belangrijk om het verschil te weten tussen deze beide.

Wie is eigenaar?

Het grootste verschil tussen crypto en aandelen is eigenaarschap. Wanneer je een aandeel aankoopt, bezit je eigenlijk een klein deel van het bedrijf van welke het aandeel uitgeeft. M.a.w stel je bezit 1% van de aandelen van Coca Cola, dan heb je dus ook 1% van Coca Cola in je bezit. Verder mag je ook mee beslissen in de aandeelhoudersvergadering en dus mee beslissen over de gang van zaken bij Coca Cola. Mocht het bedrijf failliet gaan dan heb je ook nog eens recht op 1% van de overgebleven  bezittingen na faillisement. 

Bij crypto werkt het iets anders. Wanneer je 1% van alle bitcoins bezit, dan heb je eigenlijk niks. Natuurlijk heb je een virtuele coin in je wallet, maar je bezit niet een deel van een bedrijf. Je kunt dus ook niet meebeslissen in de bedrijfsvoering. Wanneer Bitcoin failliet zou gaan dan ben je ook alles kwijt. 

In het kort: Bij aandelen bezit je een deel van het bedrijf, bij crypto bezit je niks.

Tijden om te handelen

De aandelenmarkt die we in Nederland kennen (AEX) opent iedere morgen om 9.00u en sluit weer om 17.00u. De Amerikaanse beurs (Nasdaq) begint om 15.30u en sluit om 22.00u Nederlandse tijd. In het weekend zijn de beursen gesloten.

De cryptomarkt is daarintegen 24/7 open, zelfs in het weekend. 

Dit kan twee kanten opgaan. Wanneer de aandelenmarkt gesloten is dan ben je ook klaar voor die dag. Echter wanneer de markt open blijft, dan kan op ieder moment de koers veranderen. Dit kan minder rust geven.

Crypto deelt geen dividend

Sommige bedrijven kiezen ervoor om wanneer ze een succesvol jaar of kwartaal hebben gedraaid aandeelhouders mee te laten profiteren van de winst.  Op deze manier kun je extra geld verdienen zonder daarvoor te hoeven investeren. De hoogte van het dividend is afhankelijk van het aantal aandelen die je in je bezit hebt. 

De Shell keert bijvoorbeeld ieder kwartaal een dividend uit aan de aandeelhouders. 2020 was voor Shell niet het beste jaar, maar toch kreeg je voor ieder aandeel nog $0.16 per kwartaal. Doe dit keer 1000 en je hebt toch $160 per kwartaal extra te pakken zonder daar iets voor te hoeven doen.

Dit kun je natuurlijk weer investeren in aandelen.

Bij crypto verdien je geen dividend. Hier kun je enkel geld verdienen over de koerswinst. Het voordeel van crypto is wel dat het eenvoudiger te leren is om te begrijpen. Dit komt omdat het wat oppervlakkiger is.

Aandelen hebben strenge regelgeving

Aandelen zijn in der loop der jaren onderworpen aan strenge wetten en regels. Deze regels zijn er gekomen om mensen en bedrijven te beschermen. Wanneer de regels niet worden opgevolgd zullen er zware sancties op staan. 

Het is bijvoorbeeld als werknemer verboden om inside informatie te gebruiken om aandelen te kopen of te verkopen. Het is niet verboden om aandelen van hetzelfde bedrijf te bezitten. Bij sommige bedrijven krijg je zelfs aandelen wanneer je voor ze komt werken. Dit soort bedrijven geven dan ook aan wanneer een werknemer niet mag handelen i.v.m eventuele voorkennis.

De crypto heeft daarintegen geen strenge wet en regelgeving. Er word wel een streng protocol nageleefd, namelijk de blockchain. Hierbij controleren nodes de transacties om zo de malafide te weigeren en zo de blockchain veilig te houden.

 

Eenvoudig starten met crypto

Met crypto kun je over het algemeen makkelijker starten dan met aandelen. Dit komt omdat je met aandelen werkt met protocollen waarbij vaak veel papierwerk zit. Ook wanneer je via een broker handelt kan hier tijd tussen gaan zitten.

Handelen in crypto kan veel sneller. Dit komt omdat de markt gedecentraliseerd is en er niet hoeft te worden voldaan aan regels van de overheid en verschillende instanties. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken bij een exchance platform. Je kunt daarna direct beginnen.

Zelf gebruik ik Bitvavo. Dit is een Nederlands bedrijf en eenvoudig in gebruik. De transactie kosten zijn laag en over de eerste  1000 euro betaal je geen transactie kosten.

Is crypto gevoelig voor fraude?

Op de aandelenmarkt gelden strenge wetten en regels die mede door de overheid zijn opgesteld. Wanneer je een aandeel koopt dan komt deze ook op jouw naam te staan. Het stelen van aandelen is dus niet mogelijk, en ook frauderen is een stuk lastiger. In aandelen handelen is dus heel veilig.

Crypto is in dit geval iets minder veilig om te handelen. Een cryptomunt heeft een anonieme eigenaar en kan wanneer deze gestolen word ook niet meer herleid worden. Op deze manier kan er dus veel makkelijker fraude gepleegd worden, dus dit is ook interessanter voor criminelen.

Dit mag uiteraard de pret niet drukken om te beginnen met handelen in crypto!!

Hype crypto vs aandelen

Crypto word echt gezien als een hype. Wanneer het wat minder gaat met de economie gaan mensen op zoek naar een snelle (eenvoudige) oplossing om meer geld te verdienen. Online geld verdienen  (waar crypto ook wel onder valt) is dan een uitgelezen kans om eenvoudig in te stappen .

Je kunt immers met een paar euro coins kopen die enkele uren later het veelvoudige waard zijn. 

Omdat crypto niet erg stabiel is word het om die reden gezien als een hype.

Beleggen in aandelen word dan ook snel gezien als saaie droge stof.

Ik weet overigens zeker dat crypto geen hype is omdat er al ontzettend veel geld in zit. Dit wil niet zeggen dat je geen vooronderzoek hoeft te doen en alle coins automatisch winstgevend zijn!!!

 Net als bij beleggen moet je echt serieus gaan kijken welke coin potentie heeft. En kijk hierbij niet (alleen) naar de korte termijn. Je leeft vandaag, maar over een aantal jaren ook nog als het goed is 😉

Je kunt beter nu beginnen dan later zeggen : “Had ik maar”….

Mijn Conlusie

Er zit best veel verschil in beleggen in aandelen of beleggen in Crypto. Bij aandelen bezit je een stuk van een bedrijf. Zelfs as het bedrijf failliet gaat, heb je nog kans om geld te verdienen.

Bij beleggen met aandelen kun je op meerdere manieren geld verdienen. Dit kan bijvoorbeeld door een koers-stijging of koers-daling maar ook door dividend. 

Bij Crypto is dit niet het geval, je maakt geen deel uit van het bedrijf.

De enige manier om geld te verdienen is door koers-stijging of koers-daling.

Bij aandelen sluit de markt, en crypto is 24/7 verhandelbaar.

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of je kiest voor handelen in aandelen, of handelen in crypto.

Het is wel belangrijk dat je iets kiest wat bij je past, en altijd onderzoek doet. En wat heel belangrijk is, is dat je niet te snel opgeeft!! De eerste keer fietsen ging ook niet vlekkeloos. Als je toen op had gegeven kon je nu nog steeds niet fietsen.

Harm van Wijk is iemand die al jaren in de beleggings wereld zit en ook andere mensen kan leren om hiermee geld te verdienen. Wanneer je in de voetsporen van Harm treed, dan weet ik zeker dat jij ook geld gaat verdienen. 

Bekijk hier hoe Harm je kan helpen >>

Voel je meer voor Crypto , dan ben je bij Corne Marchand aan het juiste adres. Deze man is een genie als het gaat om geld verdienen met crypto!! Als je precies doet wat hij doet, dan kun je niet anders dan veel geld verdienen. 

Laat Corne je helpen om geld te verdienen met crypto!!!

1 thought on “Crypto vs aandelen”

Leave a Comment